Сайт вчителя початкових класів Романенко Світлани Миколаївни

 

Абетка безпеки




 Правила пожежної безпеки

 

Вогонь здавна став надійним помічником у житті людей. Разом 13 тим необережне поводження з ним може призвести до виникнення пожежі.

Пожежі часто виникають через такі причини:

— несправність або неправильна експлуатація електрообладнання, газових плит, електричних побутових приладів;

— увімкнення в одну розетку декількох побутових приладів великої потужності;

— несправність електропроводки;

— сушіння речей над газовою плитою;

— користування саморобними електричними гірляндами для ялинки, запалювання хлопавок і бенгальських вогнів поблизу хвої;

— використання легкозаймистих маскарадних костюмів із паперу та вати;

— несправна або залишена без догляду побутова електротехніка;

— необережне поводження з вогнем; ігри з вогнем;

— удари блискавки;

— збереження легкозаймистих матеріалів та речовин на балконі та вдома;

— витік газу;

— використання піротехніки.

2.2 Дії під час виникнення пожеж у багатоповерховому,

приватному будинку. Способи захисту органів дихання від чадного

газу.

Правила поведінки при пожежі:

— подзвонити до служби 01 (якщо це можливо); повідомити

— повну домашню адресу, що горить, свій телефон, прізвище, ім'я та по батькові, скільки поверхів у будинку, якщо ви знаєте -- як до нього під'їхати;

— вікна відкривати не можна, адже кисень посилить полум'я;

— негайно вийти з приміщення, покликати дорослих;

— під час пожежі заборонено користуватися ліфтами; з висотного будинку не біжіть сходами вниз, якщо зайнялося внизу, а рятуйтеся на даху, використовуйте пожежну драбину.

Щоб уберегти органи дихання від чадного газу, слід пробуватися до виходу поповзом, бо внизу менше диму, накрити голову шматком мокрої тканини або пальтом.

2.3 Правила експлуатації побутових електричних і нагрівальних

приладів

При користуванні електричними приладами не можна:

— залишати без догляду ввімкнені прилади;

— ставити під розеткою електронагрівальні прилади, бо контакти розетки можуть перегрітися;

— вмикати у розетку декілька приладів одночасно;

— торкатися оголених місць при порушенні електропроводки або оголенні електричного проводу, поломці розетки;

— вмикати несправні електричні праски, самовари тощо;

— стукати по екрану телевізора, що згас, він може зайнятися або вибухнути; телевізор необхідно негайно вимкнути. При користуванні нагрівальними приладами не можна:

— вмикати їх через трійник та розміщати під розетками;

— накривати, адже прилад перегрівається;

— використовувати у тривалому режимі.

2.4 Пожежнонебезпечні речовини та матеріали. Пожежна безпека

при поводженні з горючими, легкозаймистими матеріалами та

речовинами.

До пожежнонебезпечних речовин належать лаки, фарби, горючі й мастильні речовини, розчинники, аерозолі, газ тощо

Пожежнонебезпечними матеріалами є меблі, речі, газети, журнали, книжки, картон, дерев'яні споруди, пластмасові вироби і покриття, дрова, вугілля, обпилювання, стружка, прищеп.

Поблизу цих матеріалів категорично забороняється курити, користуватися відкритим вогнем. Якщо необхідно розігріти пожежнонебезпечну рідину, це роблять за допомогою гарячої води.

При виникненні загоряння можна застосувати аерозольний хладоновий вогнегасник «ОАХ» разового користування.

Горіння може розпочатися, коли є займиста речовина, кисень і джерело запалювання (відкритий вогонь). Горючі матеріали горять і після зникнення джерела запалювання. Особливо обережними треба бути з легкозаймистими матеріалами і речовинами (бензин, ацетон, спирт).

Синтетичні і пластикові вироби під час горіння виділяють отруйні гази.

2.5 Пожежнонебезпечні об'єкти. Пожежна безпека під час новорічних свят

До пожежнонебезпечних об'єктів належить приміщення будівль, у яких скупчується велика кількість людей, наприклад, актова зала школи. Існують нескладні правила, які допоможуть влаштувати і провести новорічне свято без ускладнень:

-- не користуватися відкритими джерелами вогню;

-- використовувати лише справні гірлянди заводського виробництва;

-- не прикрашати ялинку легкозаймистими іграшками.

2.6 Правила пожежної безпеки у вашому домі. Гасіння пожежі в

квартирі на початковій стадії загоряння. Правила поведінки під

час пожежі.

Пам'ятайте, що не можна вдома:

-- користуватися несправними електричними побутовими приладами;

-- захаращувати балкони і підвали;

-- гратися з вогнем;

-- зберігати на балконах і в гаражах легкозаймисті матеріали;

-- сушити речі над плитою.

Правила гасіння пожежі в квартирі на початковій стадії загоряння:

-- слід вимкнути джерела струму, перекрити крани газоподачі, джерело вогню накрити простирадлом;

-- якщо пожежа виникла через несправність електропроводки, нічого не можна заливати водою, можна взяти пісок, повстину, вогнегасники,"

-- вікна відкривати не можна, бо кисень посилить вогонь.

Якщо вогонь відразу загасити не вдалося, необхідно якомога швидше покинути приміщення і покликати на допомогу дорослих. Якщо є можливість, закрити по дорозі всі двері.

Не можна ховатися у шафах, під ліжком чи столом, у туалеті чи ванній кімнаті. Необхідно зателефонувати за номером 01.

2.7 Запобігання виникненню пожеж від електричного струму та

правила гасіння таких пожеж. Дії учнів при пожежі.

Для запобігання ушкодженню ізоляції і виникненню коротких замикань (і як наслідок -- пожежі) не дозволяється:

-- зафарбовувати й білити шнури і проводи; вішати на них будь-що;

-- допускати зіткнення електричних проводів з телефонними, з теле- і радіоантенами, гілками дерев і покрівлями споруд;

-- використовувати як провідник електричного струму телефонні і радіопроводи;

-- довільно вбивати в стіни гвіздки, це може призвести до ушкодження скритої ізоляції;

-- самостійно проводити ремонт електророзеток, переносити електропроводку.

Під час виникнення пожежі у приміщенні школи учні мають виконувати накази і розпорядження вчителів. План евакуації школярів має знаходитися у рамці під склом на видному місці. На ньому позначено також аварійні та запасні виходи.

Не можна ховатися у кабінетах, підсобних приміщеннях, туалетах тощо.

Під час евакуації треба поводитися організовано та не піддаватися паніці.

2.8 Домедична допомога постраждалим від пожежі

Швидкість і якість надання домедичної допомоги визначається підготовленістю осіб, які знаходяться поруч.

Якщо хтось постраждав від пожежі, слід:

— заспокоїти постраждалого, покликати дорослих;

— якщо під рукою немає води, накинути на постраждалого

— цупку тканину;

— як тільки вогонь згасне, зняти тканину, щоб не травмувати

— обгорілу шкіру;

— не зривати одяг з обгорілого тіла, акуратно розрізати його

— ножицями і зняти те, що знімається;

— до приїзду лікарів накласти на опік суху й чисту тканину.

2.9 Основні правила пожежної безпеки під час відпочинку в лісі.

Причинами пожежі в лісі можуть стати блискавка або засуха, але основною причиною виникнення пожеж у лісі є необережність людини. Пам'ятайте, що украй небезпечно:

— кидати палаючі сірники, недокурки;

— палити суху траву;

— розводити вогнища;

— залишати в лісі промаслені або просочені іншою горючою речовиною шматки тканини.

2.10 Підсумкова бесіда. Пожежна безпека.

Якщо виникла пожежа -- облік часу йде на секунди. Не треба панікувати. Пам'ятайте, що необхідно остерігатися задимленості, високої температури, загазованості, обвалу конструкцій та споруд, вибухів технічного обладнання, падіння дерев (якщо пожежа в лісі). Найбільш небезпечними точками виникнення пожеж зазвичай стають частини квартири, де знаходяться електричні прилади та опалювальні пристрої, а також місця для зберігання вугілля, дров, бензину (підвал, горища, балкони, гаражі).

 Гриби

Гриби - обширна група організмів, що налічує близько 100 тис. видів. З більше 200 видів капелюшних грибів їстівними вважають 20 видів.

             Гриби поділяються на такі групи:

- їстівні - їх налічують до 500 видів, використовується 80-100 видів;

- умовно їстівні - мають поганий гіркий смак;

- неїстівні - мають неприємний запах, поганій смак;

- отруйні - мають токсичні речовини. Таких грибів блізько 80 видів.

 

            Люди з давніх пір  використовують гриби як продукт живлення. Їх вживають солоними, смаженими, вареними, готують салати і соуси. Високоживильні плодові тіла і капелюшки грибів містять вітаміни, білки і інші корисні речовини. Першими на початку травня з'являються сморчки, строчки і шампіньйони.

      У середині червня - підберезники, а потім маслюки, сироїжки, підосиновики. Найпізніші - вже восени з'являються маслюки.

Отруєння - це порушення функцій організму, спрічинене потраплянням з навколішнього середовіща токсичніх речовін, що не можуть буті знешкоджені внутрішніми силами організму.

 Отруєння  бувають: побутові, виробничі , речовінамі, що є хімічною зброєю

            У побуті найчастіше зустрічаються харчові отруєння, причини

 яких полягає у споживанні зіпсованих продуктів.

            З усіх харчовіх отруєнь найнебезпечнішим є отруєння грибами.

           

Багато грибів мають своїх отруйних «двійників».  

Смер­тельно отруйний гриб — бліда поганка — широко відомий як тонкий білий гриб з характерною «спідничкою» на ніжці біля шляпки. Але це не найпоширеніший її різновид. Дуже легко сплутати молоду бліду поганку і молоду печерицю. Є різнови­ди, що вміло маскуються під сироїжку. Вживання отруйних грибів в кращому разі може викликати сильне отруєння, а в гіршому - смерть.

Отруйні речовини, які містяться всередині гриба, не руйну­ються під час термічної обробки, засолення чи висушування. До­статньо невеликого шматочка, щоб смертельно отруїтися. Клінічна картина отруєння блідою поганкою нагадує картину захворювання на холеру.

Найнебезпечнішим грибом вважається блідна поганка і її разновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Небезпечним  є те, що отруєння блідою поганкою має свій прихований період. Тільки через 6—8 год починаються блювання, сильний біль у животі, пронос, виділяється холодний піт. Далі спостерігаються уповільнення пульсу, судоми, послаблення серцевої діяль­ності. Через деякий час стан потерпілого поліпшується, але не надовго. Напади повторюються впродовж кількох днів і через 5—10 діб настає смерть.

Якщо є підозра на отруєння, слід негайно промити шлунок блідо-рожевим розчином перманганату калію, що сприяє швидкому окисненню отрут. Категорично забороняється вжи­вати молоко, оскільки воно прискорює всмоктування токсич­них речовин крізь стінки кишечника в  кров. Для адсорбції ток­синів застосовують активоване вугілля. Хворого терміново кладуть у лікарню.

 

 Симптоми  отруєння грибами

 Розрізняють чотирі групи отруєння людей грибами, у тому числі:

Перша група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота іноді розлад шлунку.

 Друга група - отруєння блідною поганкою і блізькимі до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зніження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

 Третя група - отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин - 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

 Четверта група - отруєння опенькамі несправжніми, жовчним і чортовим грибом та не специфічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яку виявляється через 30 хвілін - 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.

Загальна ознака отруйності всіх грибів - яскраво виражений червоний колір. Криваво-червоні розлучення на ніжках, кольори крові, що запеклася, трубчастий шар під капелюшком, вмить виступаючий на зрізах рожевий сік, рожевіюча або синіюча м'якоть на зламах - у трубчастих грибів.

            У пластинчастих - потовщена клубнеобразноє підстава ніжки, непропорційно довга тонка ніжка, бавовняний комірець на рівні країв ломкого капелюшка, білі пластинки.

Правила збирання грибів

 1. Збирайте в лісі ліше ті грібі, про які ві знаєте напевне, що сморід їстівні.

 2. Грібі, яких ві не знаєте чи які віклікають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирімі на смак.

 3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основі ніжки подібне на бульбу потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.

 4. Колі збираєте пластинчаті грибиі, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.

 5  Ніколи не збірайте і не їжте грибів перезлілих, зморщених, червівих, зіпсованих.

 6. Не їжте сирих грибів.

 7. Якщо ж зустрінете в лісі блідну поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.

 

Профілактика отруєння грибами 

 1. Збирайте тільки ті грібі, які добрі знаєте.

 2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

 3. Добре знайте відміни їстівних і отруйніх грибів.

 4. Не збірайте ніяких грибів блізько від залізничних і автомобільних шляхів, атомніх і тепловіх електростанцій, великих промісловіх зон.

 5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.

 6. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнуті  захворювання ботулізмом.

 7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

 8. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

 9. Сушіть тільки певні віди грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не корістуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.   

 

Ні в якому разі не довіряйте таким помілковім тлумаченням:

  • отруйні грибиі мають неприємний запах, а їстівні - приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний  запах. Блідна поганка пахне майже так, як і печеріця;
  • усі гриби в молодому віці їстівні;
  • личинки комах, черв'яки і равліки не чіпають отруйніх грибів. Личинки і слімаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;
  • опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні грібі.;
  • цибуля або часник стають бурімі, якщо варіті їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
  • отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годін;
  • сушка, засолювання, марінування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;

 

ПЕРШ  НІЖ  ВЖИВАТИ  ГРИБИ  -

 

ПОДУМАЙТЕ

 

ЧІ  ВАРТО

 

РІЗИКУВАТИ  СВОЇМ  ЖиТТЯМ  ТА

 

ЗДОРОВ'ЯМ.




Обновлен 06 фев 2017. Создан 29 янв 2017



 
Методична скарбничка